Słodkie piątki w centrum
Mimo pandemii podtrzymujemy tradycję "słodkich piątków" w naszej placówce.
Co tydzień tego dnia proponujemy pacjentom ciasto – sernik, drożdżówki, jabłecznik albo inne rarytasy. Ciasta pieczone są na miejscu, w centrum. Panie korzystają z tradycyjnych przepisów i … nowoczesnych pieców, które znajdują się na wyposażeniu naszej kuchni. W efekcie placki mają smak domowych wypieków.
W związku z sytuacją epidemiczną i koniecznością ograniczania kontaktów, nie możemy pacjentów zaprosić na słodkie do stołówki, jak miało to miejsce do tej pory. Teraz ciasto serwowane jest w pokojach. Personel kuchni dociera z wypiekami do każdej sali, jednak co tydzień o innej porze.
Objazd rozpoczyna się o godz. 9.30, ale za każdym razem z innej strony. Tym samym co piątek inni pacjenci mają pierwszeństwo wyboru swojego ulubionego wypieku.
Co tydzień proponujemy rożne ciasta – z owocami sezonowymi, pianką, galaretką i inne, tak aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Póki co jednak, ciągle największą popularnością cieszy się sernik – nazywany królem wśród polskich ciast!
Słodkie wypieki oferowane są pacjentom za dodatkową odpłatnością – od 3 zł za porcję (w zależności od rodzaju placka).
Przypominamy też, że w centrum można korzystać z czajników dostępnych na korytarzach – kawę do ciasta każdy pacjent przygotowuje sobie we własnym zakresie!