Kącik, który leczy

"Kącik kulinarny", który mieści się w Centrum jest jedną z form terapii zajęciowej. Na ćwiczenia w nim lekarz kieruje zarówno dorosłych pacjentów, jak i dzieci. Codziennie bierze w nich udział około 20 osób. Są to chorzy po udarach, z dolegliwościami układu nerwowego, osoby mające problemy z najprostszymi czynnościami dnia codziennego. Na tych ćwiczeniach niejako od początku uczą się przyrządzania posiłków. Robią więc kanapki, sałatki, kroją produkty, ubijają, obierają, pieką ciastka. Aby usprawnić ręce pacjenci również próbują obsługiwać mikser, piekarnik, płytę indukcyjną. Robią kawę, herbatę, częstują się nawzajem. Taka terapia przygotowuje pacjentów do samodzielnego funkcjonowania w domu. Dlatego uczą się także sprzątania po posiłkach, zmywania, mycia szafek itp. Bardzo ważną częścią ćwiczeń są zajęcia z posługiwania się specjalnymi przyborami kuchennymi, przystosowanymi do niepełnosprawności, jak choćby opaskami na ręce do trzymania sztućców, czy deskami do krojenia z podwyższonym brzegiem. Wszystko to ma pomóc pacjentom wrócić do dawnej sprawności lub pozwolić im na jak największą samodzielność. Zajęcia w "Kąciku kulinarnym" są atrakcyjnie, integrują pacjentów, pozwalają ciekawie spędzać czas. A przygotowywane na ćwiczeniach dania wszyscy chętnie zjadają.